mandag den 7. juli 2008

Mandags Minder

Roskilde var.. 
solskin, forbrændte snuder, smil, overskud, fascinerende Z-boys-agtige fyre og smukke mørkglødede drenge, fake "Wayfarers", klemt lilletå, at bo i den sjællandske lejr, blive fuld på 20 minutter, fordrukne fuldemands sms'er til uheldige venner (ofre), P-lejren som ikke føltes så langt væk som sidst, Top Gun Camp var genboerne, skrald, kaos og kosmos, fællesskab og ensomhed, kolde colaer, lune øl, trættende tordenfluer, Hjalte fra Spam som nabo, benovede rappere på Orange Scene, boder og sigøjnere, skøgetegn, skønhed, descificerende gél, snaskede toiletter, grønne æbler til morgenmad, lugten af tjald/urin/og den afskyelige dunst af opvarmet vin, spraglede Santogold, sagte José González, sjælevarme Bonnie 'Prince' Billy, en utilpas Cat Power, møde op med efterskolevennerne, kolde nætter og hede morgener, spontan Stomp-optræden på containere, viften kom godt i brug, masser af inspiration stilmæssigt, mennesker klædt ud i store "nøgen-dragter", gigantiske røgringe, fuldskab til Raveonettes, den smukkeste/rammende poesi i Loungen med min personlige helt Peter Laugesen, uventet smertefri hjemrejse, sove i sovepose på Fredericia-banegård, sorte negle og opsat hår, Kanye West solbriller, svedig Lupe Fiasco, Ragnarok, ny vinder i nøgenløbet, "I'm not there" i biografen, gode pladser ved Odeon, regn i de sidste timer

Det var 4 SKØNNE dage, og det var virkelig tiltrængt for oven på sidste års katastrofelignende tilstande, havde man ikke meget tilovers for store mængder regn og mudder..

Jeg fik hørt en del koncerter

Koncerternes Cremé de la Cremé:
Foto - Thomas Arnbo

Santogold er en af mine absolutte favoritter for tiden. Jeg købte hendes album lige så snart det udkom her i foråret, og har nærmest hørt det uafbrudt siden. Hun skuffede bestemt ikke på Cosmopol, med to attitude-tunge danserinder og en vild Dj, fyrede hun den af.. Og så var det lækkert at kunne synge med på samtlige sange og danse løs til de pumpende beats..

Foto - Thomas Arnbo

Mike Skinner fyrede fredag nat på Orange Scene op for en af de vildeste hiphop-koncerter, som jeg nogensinde har oplevet. Der var flere faktorer, der gjorde det til et virkeligt seværdigt show. For det første har manden bare et fantastisk arsenal af sange, hvor han virkelig får liret nogle historier af, så det aldrig bliver kedeligt at høre på ham. Men vigtigere endnu så gjorde det koncerten så meget federe, at føle at han virkelig var imponeret over, hvor han stod, det massive publikum som legede med på alle hans små påfund, og at han gjorde alt for at få de mange tusinde tilskuere med; fra dem på forreste række til de bagerste på tribunen. Her var en rapper, der ikke bare havde munden fuld af hvor mange ho's, rides og $$$ han fyrede op for, men en der selv havde været en del af publikum aftenen før og derfor sagtens kunne sætte sig ind i, hvordan det var at stå dernede.. Det var en vildt medrivende natkoncert og nok egentlig den allerbedste jeg har været til på festivalen i år. Og så skal jeg altså have bestilt "A Grand Don't Come For Free" lige med det samme, for det er klart et mesterværk..

Foto - Rasmus Weng Karlsen

Koncerten lørdag eftermiddag med Liam O'Connor var på mange måder den danske version af The Streets-koncerten natten før, i hvert fald når det kommer til at skabe en fremragende stemning og være benovet over at spille på Orange Scene, for et af de største publikummer man nogensinde har stået over for. At rapperen og entourage troppede op iklædt hvide jakkesæt og at L.O.C. legede rockstar ved at smadre en guitar, blev aldrig rigtigt kliché, som det ellers nemt kunne være blevet, men bidrog bare til at gøre showet mere vellykket. Skønt jeg ikke er nogen synderlig L.O.C.-fan, blev koncerten alligevel en af de allerbedste pga. den gode underholdning og et velvalgt udpluk af både nye og gamle klassikere. Og så gjorde det da bestemt heller ikke noget, at Liams inviterede gæster talte Veto, Suspekt-drengene og Simon Kvamm

Foto - Thomas Kjær

Anne og jeg havde været virkelig dygtige til at få plads allerforest ved Odeon-scenen, da Cat Power spillede tidligt på aftenen om søndagen. Og da Will Oldham aka. Bonnie 'Prince' Billy var den næste, der skulle underholde på scenen, kunne vi nærmest ikke tillade os at smutte fra de fantastiske pladser. Og hvor er jeg lykkelig for at vi ikke gjorde det, for hvor Cat Power havde været lettere uoplagt, var Bonnie og følge nærværende og humoristiske. Det skal også siges at vores pladser VIRKELIG var fantastiske, da det endte med at manden stod lige foran os, ved sit mikrofonstativ, under hele koncerten. Perfekt. Jeg holder meget af Wills folk/rock musik, men kender det ikke helt nok til at kunne sangteksterne, men det gjorde bestemt ikke noget. Vi fik både lettere sarkastiske bemærkninger om Jay-Z, sær dansen fra manden med den vilde frisure og en god portion ekstranumre, som det ellers ikke altid er kutyme for på Roskilde, hvor man forsøger at holde tidsplanen så godt som muligt..

Sidst men ikke mindst blev søndag formiddags møde med to fantastiske danske poeter, Lars Frost og Peter Laugesen, i den sandklædte Lounge særdeles betydningsfuldt for mig. Laugesen har allerede en stor plads i mit hjerte, efter jeg arbejdede intenst med hans beat-poesi fra digtsamlingen "Når Engle Bøvser Jazz", da jeg skrev studieretningsopgave om Jack Kerouacs "On the Road" i vinter. Men også Lars Frost bidrog til at jeg fik en intens Aha-oplevelse i forhold til digtningen, og måden de behersker sproget på så fuldstændigt indtagende og beundringsværdigt. Det var skønne, rammende digte om bl.a. forvirrede universitetspiger, afdankede borgmestre, Dan Túrells minde, Tyskland, rejseindtryk, samlermani, sex, græs, kvindelighed og meget andet. Deres formuleringer slog hårdt og oplevelsen tyder på at kunne få stor betydning for min lyst til at erhverve mig flere digtsamlinger og endda måske eksperimentere selv.

Ingen kommentarer: